החינוך בבנימין
מבינוניות
למצוינות

< הכפלת המועצה

החינוך בראש

בנימין היא המועצה עם הפוטנציאל הגדול ביותר – והמפוספס ביותר.
גם בחינוך, כמו בתחומים אחרים, בנימין איננה מממשת את הפוטנציאל שלה.
אחוז הזכאים לבגרות בבנימין הוא הנמוך ביו"ש; אחוזי הנשירה עולים וילדים אינם מוצאים את עצמם במוסדות הלימוד ונוטשים אותם; המבנים מוזנחים, ילדים לומדים בקראוונים מטפטפים וסביבת בתי הספר אינה מטופחת; בנוסף מורגשת מצוקה אמיתית של מחסור במעונות וגנים.
אך חינוך הוא בראש וראשונה אמון במימוש הפוטנציאל, הוצאת היכולות מהכוח אל הפועל. לכן בחרנו לשים את החינוך בבנימין בראש סדר העדיפויות, כדי להביא אותו לפסגה שהוא ראוי לה.

החזון

מימוש הפוטנציאל העצום

בנימין הייתה יכולה לרומם את החינוך ולהוביל אותו במדינת ישראל כולה. יש לנו אנשי חינוך מעולים, משפחות וקהילות מדהימות וילדים המגיעים עם מטען חינוכי מצוין מהבית. אין כל סיבה שבנימין תשתרך מאחור בתחום משמעותי כל כך כמו החינוך.

המועצה בראשותי תעמיד את החינוך בראש סדר העדיפויות שלה; לא כקלישאה אלא כמהלך מהותי, עם שינוי סדרי עדיפויות תקציביים

משנים את סדרי העדיפויות

המועצה בראשותי תציב את החינוך בראש סדר העדיפויות שלה; לא כקלישאה אלא כמהלך מהותי, עם שינוי סדרי עדיפויות תקציביים. לא עוד שיקולים כלכליים קרים כמניעי קבלת החלטות בתחום החינוך, כנהוג כיום, אלא ראיית טובת הילדים והצבת מערכת החינוך לפני הכול.
כדי שבנימין תוכל לממש את הפוטנציאל הזה, יש לקדם שני תהליכים: ראשית בהיבט הפדגוגי-חינוכי; ושנית ברמה הפרקטית – בסוגיית המחסור בכיתות ומבני לימוד.

חנוך לנער על פי דרכו. מרעיון למציאות

גילוי הייחודית - המפתח לשינוי

בהיבט הפדגוגי, אנחנו נבנה מודל חדש שבו המועצה, יחד עם היישובים ומוסדות החינוך, עובדים כתף אל כתף כדי לחולל שינוי ולבנות מערכת חינוך מותאמת, ייחודית ומובילה.

'חנוך לנער על פי דרכו' היא אמרה יפה שאומנם מצוטטת רבות ומודבקת גם על חלק מקירות בתי הספר, אך במקרים מועטים בלבד היא באמת מיושמת עד הסוף. 

אני מאמין שכדי לרומם את החינוך בבנימין, אנו צריכים ליצור מערכת חינוך שבה כל מוסד מוביל בייחודיות שלו... בה כל ילד יוכל למצוא את עצמו ולהגשים את הפוטנציאל שלו, בכל מגזר שהוא משתייך אליו, בכל דרך שבה הוא והוריו בחרו.

אני מאמין שכדי לרומם את החינוך בבנימין, אנו צריכים ליצור מערכת חינוך שבה כל אחד מבתי הספר מוביל בייחודיות שלו והמגוון מאפשר לילדים להתחבר לנטיות ליבם השונות. מערכת שבה כל ילד בבנימין יוכל למצוא את עצמו ולהגשים את הפוטנציאל שלו, בכל מגזר שהוא משתייך אליו, בכל דרך שבה הוא והוריו בחרו. מערכת חינוך חווייתית, ממוקדת, מותאמת לדור הזה שצמא ללימוד אחר, לחיבור אמיתי לנפש ולדרכו האישית. מערכת חינוך בעלת גישה הוליסטית שרואה את הילד כאדם שלם ומזהה את החוזקות בו, כבסיס לצמיחה, פיתוח תחושת מסוגלות, מוטיבציה וערך עצמי גבוה.

רק כך נביא לנסיקה בהצלחות ילדינו, וממילא בהצלחת כולנו – כקהילה וכמועצה. 

עידוד בתי ספר לליווי מקצועי וגיבוש זהות ייחודית

כדי לסייע לבתי הספר, מציע משרד החינוך מסלול ליווי הוליסטי תלת-שנתי, בסיוע מקצועי של ארגונים חיצוניים, המלווים את הנהלת בית הספר וצוות ההוראה. התוכנית כוללת מסע מקיף ומעמיק המסייע למנהל להגדיר, לגבש ולהוביל זהות ברורה וייחודית – שמאפשרת לו להוביל דרך חינוכית ברורה ולתלמידים לבחור בו ולמצוא את עצמם.

בית ספר אחד יוכל לבחור להיות תורני יותר; השני – מדעי יותר; השלישי – טכנולוגי יותר; והרביעי – חקלאי יותר. בית ספר אחד יכול לשלב לימודים תורניים בישיבה גבוהה; השני לשלב לימודים באוניברסיטה; והשלישי לאפשר לילדים חיבור עם חברת הייטק שתכשיר אותם. לא עוד בתי ספר זהים ומועתקים אחד מהשני השרויים בבינוניות ממוצעת; לא עוד ילדים שאינם מוצאים את עצמם במערכת החינוך ונושרים ממנה. 

אנו נעודד את בתי ספר למאמץ התקדמות תמידי, נייצר 'קנאת סופרים' בריאה ותחרות על הצלחת התלמידים, שתאפשר לכל המערכת לצמוח.

נכון להיום, המועצה איננה מעורבת בליווי והעצמת בתי הספר, וממילא מעטים הם בתי הספר שמאמצים תוכנית מקיפה זו. 

אנו נתמרץ את בתי הספר לאמץ שיתוף פעולה זה באמצעות סיוע תקציבי לאלו שיבחרו ליישם אותה. אנו נעודד את בתי ספר למאמץ התקדמות תמידי, נייצר 'קנאת סופרים' בריאה ותחרות על הצלחת התלמידים, שתאפשר לכל המערכת לצמוח. 

במקביל, נשאף לייצר עבודה גושית נכונה שתאפשר מיקוד קטן ואיכותי החסר מאוד היום – כאשר בתי הספר והנהגותיהם הולכים לאיבוד במועצה הגדולה מדי.

אני מאמין כי בנימין יכולה לייצר מערכת חינוך מובילה ברמה ארצית, מערכת שתהיה מודל לחיקוי ותשאב אליה תלמידים מכל הארץ, בשונה מהמציאות כיום שבה רוב ילדי בנימין לומדים במוסדות מרוחקים.

קומה שנייה לחינוך
שדרוג כיתות הלימוד

מחקרים מראים כי סביבת הלימודים הפיזית בבית הספר משפיעה על הישגי התלמידים – לטובה או לרעה. אך לצערי חלק מהילדים שלנו בבנימין עוד לומדים בקראוונים מוזנחים ומטפטפים ובבתי ספר מאולתרים במקום במבנים ראויים, המאפשרים חוויית לימודים פורייה ומהנה. 

במקרים שבהם ישנו אילוץ תקציבי (כגון היעדר תב"ע ליישוב, או מוסדות מוכרים שאינם רשמיים) מצופה מהמועצה לנסות לעזור בכל דרך אפשרית.  אבל הדבר חמור יותר במקרים שבהם ישנו תקציב שמחכה למימוש ומשרד החינוך פשוט ממתין למועצה – שתתפנה מעומס עיסוקיה ותדרוש את התקציב כדי לבנות את בית הספר. זהו המצב לדוגמה ביישוב עלי וכן ביישובים נוספים.

הדבר חמור יותר במקרים בהם ישנו תקציב שמחכה למימוש, ומשרד החינוך פשוט ממתין למועצה - שתתפנה מעומס עיסוקיה ותדרוש את התקציב בכדי לבנות את בית הספר.

מעבר לעוגמת הנפש לילדים ולהורים ומעבר להשפעה השלילית על איכות הלימוד, העיכוב גורם גם נזקים כלכליים, שכן עלויות אחזקת המבנים הזמניים לאורך זמן גבוהות מאוד.

כחלק מאסטרטגיית "החינוך בראש", אנחנו נַפנה משאבים, קשב וכוח אדם לפתרון הסוגיות הללו בדחיפות גבוהה. 

בנוסף, מהלך הכפלת המועצה שאנו מציעים, לשתי מועצות חזקות, ובכללו הכפלת מערך אגפי החינוך, יאפשר זמינות, קשב, כוח אדם ותקציבים רבים יותר לקידום מערכת החינוך בכל ישובי בנימין למקום שהיא ראויה לו.

האסטרטגיה התקציבית של "החינוך בראש" תשפיע גם על נושאים נוספים כמו בחינת אזורי הרישום וההחלטה לפתוח כיתות נוספות במקרים של כמות תלמידים גבולית, להבדיל מהמצב כיום שבו ההחלטות מתקבלות על בסיס חישוב כלכלי קר, הפוגע לעיתים בתלמידי בנימין.

בסוגיית המעונות

למרות שהמעונות עונים על צורך חיוני, מצבם בבנימין כיום הוא בכי רע והורים רבים חווים את הקושי הנגרם מכך על בשרם: מטפלות שנוטשות עקב תנאי שכר ירוד ותנאי העסקה בעייתיים; קושי במציאת מטפלות חדשות; ומעל הכול ניהול בינוני ומעורבות חלשה של המועצה.

המועצה הפריטה את כל תחום ניהול המעונות, מבלי לבחון את כלל הפרטים המקצועיים. בזאת למעשה הפקירה המועצה את ההורים מול הגופים העצמאיים המנהלים את המעונות, משום שלמועצה אין 'שיניים' משמעותיות לאכיפה של איכות השירות מול הגופים הללו. 

במסגרת אסטרטגיית "החינוך בראש", נבחן מחדש את מודל ההפעלה ואת תנאי ההעסקה ושכר המטפלות, נשקול את טובת הילדים תחילה ורק לאחר מכן שיקולים כלכליים.

מבדיקה שערכנו עולה כי ניתן להחזיר את ניהול המעונות למועצה או לישובים, במודל כלכלי משתלם ואפקטיבי, שיאפשר שירות טוב יותר להורים ובמקביל ישמש מקור הכנסה ליישובים. במסגרת אסטרטגיית "החינוך בראש", נבחן מחדש את מודל ההפעלה ואת תנאי ההעסקה ושכר המטפלות; נשקול את טובת הילדים תחילה ורק לאחר מכן שיקולים כלכליים. 

בנוסף, נמצא פתרונות יצירתיים כדי ליצור מעונות וגנים נוספים (כגון עידוד קבלנים ליזום מבנים רב-תכליתיים, בניית קומות שניות למבני חינוך קיימים וכד') ונבצע מהפכה בתחום חיוני זה.

תוכן עניינים